vis bereiden

Vis bereiden

Om de smaak van “The Sea & We” vis zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen en zo min mogelijk goede voedingsstoffen te verliezen, hebben we een aantal technieken voor het bereiden van vis op een rij gezet.

Voor de bereiding: wel of niet ontdooien?
Als de vis in de oven of magnetron bereid gaat worden hoeft de vis niet van tevoren worden ontdooid. De bereidingstijd zal dan wel langer zijn dan bij verse vis. Als je de vis wil bakken moet hij wel vooraf worden ontdooid. Leg de bevroren vis in de koelkast of houd de vis onder koud stromend water tot je voelt dat het glazen laagje weggespoeld is.

Bakken
Dit is een van de meest gebruikte manieren om vis te bereiden. Verhit olie of vloeibare margarine in een koekenpan en bak de vis op redelijk hoog vuur aan beide kanten. Bak de vis niet te lang, anders droogt hij uit. Zin in gepaneerde vis? Dep de vis droog met keukenrol, wentel de vis door wat bloem en kruiden naar keuze en bak de vis op matig vuur goudbruin.

Grillen
Deze manier van bereiden is vooral geschikt voor stevige vissoorten. De grill(pan) moet gloeiend heet zijn voordat de vis bereid wordt, dit voorkomt uitdroging van de vis. Bestrijk de vis (niet de pan of plaat!) met wat olijfolie en leg deze in de pan of op de plaat. Keer de vis pas om als deze vanzelf loslaat. Bereiden met oven- of contactgrill kan ook (circa vijf minuten grillen).

Barbecue
Bijna alle vis is geschikt voor op de barbecue en bovendien is het zo klaar. Als je het rooster goed invet met olie kan stevige vis kan zo op het rooster of aan een spies. Keer de vis niet te vaak om, zo voorkom je dat de vis uit elkaar valt. Verpak zachtere visfilets en moten zoals witvis in aluminiumfolie, eventueel met wat groenten en kruiden.

Stoven
Stoven zorgt voor een smeuïge vis. Groenten voegen extra smaak toe. Stoven kan in een pan maar ook in de oven of in de magnetron. Doe wat olie of boter in een pan met een dikke bodem. Leg de vis op of tussen een bedje van groenten (bijvoorbeeld ui, wortel, tomaat, prei), voeg kruiden en wat vocht toe. Gaar de vis op matige temperatuur in circa acht tot tien minuten.

Stomen
Bij stomen wordt vis in de stoom van water of bouillon bereid. De eigen vissmaak blijft daardoor goed behouden. Leg de vis in een stoommandje en hang deze in de stoompan net boven het kokende vocht. Dek af met een goedsluitende deksel. Richtlijn stoomtijd: circa vijf minuten per twee cm vis.
Tip: gebruik de achtergebleven vloeistof als basis voor een saus!

Stoomoven
Een vrij nieuwe manier van stomen is via een stoomoven. In een stoomoven wordt de vis precies goed gegaard en is hij supersnel klaar. De gestoomde gerechten blijven mooi van vorm en structuur. Bovendien blijven alle smaakstoffen in het product zitten. Zo blijft de smaak puur en authentiek en bovendien is het gezonder. Ook geschikt voor vissen met een losse structuur want de vis valt in een stoomoven niet snel uit elkaar. De bereidingstijden verschillen per vis en hoeveelheid.

Frituren
Vul de (frituur)pan half met olie of frituurvet. Haal de vis eerst door beslag of paneermeel. Zorg dat de olie of het vet heet genoeg is (180°C), zodat de vis snel gaar en krokant is en zo min mogelijk vet opzuigt. Het duurt vijf tot acht minuten voor de vis gaar is, afhankelijk van de dikte van de vis.

Pocheren
Pocheren is het garen van vis in vocht dat tot net onder kookpunt verhit wordt. Voordeel hiervan is dat de vis niet zo snel uit elkaar valt. Handig voor vis met een losse structuur zoals koolvis. Laat de vis zachtjes in de pan tegen de kook aan gaar worden in een combinatie van water, bouillon en/of wijn. De vis moet onder het vocht komen te staan. Richtlijn voor bereidingstijd: zes tot acht minuten per twee cm dikte.

Oven
Vis uit de oven is eenvoudig te maken en je kunt eindeloos variëren. Verwarm de oven voor op 180°- 200°C. Vet een ovenschaal in met olie of boter, leg de stukken vis erin en voeg vocht (water, citroensap en/of witte wijn) toe. Voeg eventueel kruiden en groenten toe naar keuze. Bereidingstijd voor dunne filets is circa tien minuten, dikkere stukken 20 tot 30 minuten. Dek de schaal eventueel af met aluminiumfolie zodat de vis sneller gaart.

Magnetron
De meeste vis is geschikt voor bereiding in de magnetron. Leg de filets of porties naast elkaar in een magnetronschaal en voeg wat water (of citroensap of witte wijn) toe. Dek de schaal af met magnetronfolie en verwarm op 400 watt. Per 100 gram heeft de vis één tot twee minuten nodig, houd echter rekening met nagaren.

Roerbakken
Stevige vissoorten zijn het meest geschikt om te roerbakken. Garing gaat snel omdat de ingrediënten klein gesneden zijn. Laat wat olie in een wok goed heet worden. Voeg de in stukjes gesneden vis en andere ingrediënten toe. Op hoog vuur voortdurend voorzichtig omscheppen tot de vis gaar (ondoorschijnend) is.

Fondue en gourmet
Snijd de vis in voor fondue of gourmet geschikte stukken. Zorg voor afwisseling door meerdere vissoorten te gebruiken. Kies voor stevige vissoorten zoals zalm of tonijn.