MSC-logo 1

MSC

MSC staat voor Marine Stewardship Council. Een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie die een certificeringsprogramma heeft ontwikkeld voor duurzame visserij. Het MSC-keurmerk is het bekendste keurmerk voor vis-, schaal- en schelpdierproducten uit duurzame wildvangst. MSC heeft zijn krachten gebundeld met enkele van ‘s werelds grootste merken, supermarkten en bedrijven in de visketen om hen te helpen aan de groeiende vraag van de consument naar duurzame vis te voldoen. Het blauwe MSC-keurmerk maakt het voor iedereen gemakkelijk om een bewuste duurzame keuze te maken, of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen of een etentje in een restaurant.

Certificering

Visserijen worden gecontroleerd aan de hand van de MSC-standaard. Deze standaard is gebaseerd op drie basisprincipes:
1. Bescherming van de bestanden
2. Minimale effecten op het ecosysteem
3. Effectief en verantwoord management van de visserij
De beoordeling wordt uitgevoerd met een ‘derde partij’ aanpak: een externe adviseur in samenwerking met onafhankelijke bevoegde experts. Daarnaast kunnen alle belanghebbenden een bijdrage leveren aan de beoordeling.

Wat MSC duurzaam maakt

Door vis met het blauwe MSC-keurmerk te kopen, weten consumenten zeker dat ze vis kopen die uit een duurzame visserij komt. Dat is een visserij die: 

  • niet bijdraagt aan overbevissing
  • waarbij de schade aan het leven in zee zo beperkt mogelijk is
  • en waarvoor goede beheersregels gelden

MSC in ‘The Sea & We’ lijn

‘The Sea & We’ kabeljauw en schelvis uit de Barentszzee zijn als sinds 2010 MSC gecertificeerd. Daarnaast dragen ook onze wilde zalm, Alaska koolvis en onze schol het MSC certificaat.

Meer over MSC lees je op www.msc.org/nl. Hier vind je ook een handige boodschappenplanner, een app en een lijst van restaurants met het MSC certificaat.