Foto-allergie-info

Allergie-informatie

Zoals voor veel voedingsmiddelen, kun je ook voor vis allergisch zijn. Dat betekent opletten geblazen, maar het hoeft niet altijd te zeggen dat je geen enkele vis uit ‘The Sea & We’ lijn kunt eten. Lees onderstaande vragen en antwoorden goed door en je weet alles over visallergie.

Wat is visallergie?

Visallergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën. Het komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen. Anders dan bij andere allergieën kun je visallergie vaak niet ontgroeien. Als je het eenmaal hebt, dan heb je het meestal ook voor altijd.

De belangrijkste veroorzaker van visallergie is het spiereiwit parvabulmine. Dit eiwit komt in meerdere vissoorten voor maar komt in de ene vissoort meer tot uiting dan in de andere. Het kan dus zijn dat er sprake is van crossreactiviteit van meerdere parvabulmines. Dit wil zeggen dat als je voor één vissoort allergisch bent, je ook op andere vissoorten kunt reageren. Dit hoeft echter niet perse het geval te zijn. Om hier achter te komen moet altijd een specialist worden ingeschakeld.

Wat zijn de symptomen van visallergie?

Symptomen van visallergie kunnen optreden op de huid (roodheid, jeuk, zwelling, schilfering), in de luchtwegen (neus-, oog-, astmatische klachten) en in het spijsverteringskanaal (prikkelingen in de mond, misselijkheid, braken, diarree, constipatie)Vermoed je dat je visallergie hebt, ga dan langs bij je huisarts.

Waar ben ik nu allemaal allergisch voor?

Allergie voor vis wil niet zeggen dat je ook allergisch bent voor schaal- en schelpdieren. Er kan zelfs verschil zijn in je reactie op rauwe of gekookte / gebakken vis. Het kan dus zijn dat je rauwe vis kunt verdragen maar gebakken vis niet. Ook hoef je dus niet voor alle vissoorten allergisch te zijn. Een specialist kan bepalen welke vis uit ‘The Sea & We’ lijn je wel en niet mag eten.

Fotocredit